ERASMUS+ „The path to the independent life“

03.03.2020.
ERASMUS+ „The path to the independent life“

Od 07. do 12. veljače 2020., u gradu Nazare, u Portugalu, odvio se radni susret stručnjaka koji rade s osobama s teškoćama iz Slovačke, Grčke, Cipra, Hrvatske i Portugala, partnera na projektu Erasmus + „The path to the independent life“ s ciljem razmjene znanja i iskustava koja mogu unaprijediti rad s korisnicima kako bi razvili što veću samostalnost, neovisnost i uključenje u zajednicu.
Na večeri dobrodošlice upoznali su se prošireni timovi. Predstavnici iz Hrvatske (Centar za rehabilitaciju djecu i mladež „Mali dom – Zagreb“) su bili Margareta Vidmar (spec. Psychotr., likovni terapeut) i Dražen Viljušić (kinezyth.), Danijela Kljajić (bacc.therap.occup.) i Dragomila Mateljan (logoped i muziko terapeut).
Susret je počeo obilaskom centra CERCINA (Cooperativa de Ensino e Reabilitacao de Criancas Inadaptas da Nazare), predstavljanjem organizacije i programskih aktivnosti te druženjem s korisnicima. Sljedećih dana predstavljene su, kroz teoretska znanja i praksu, sportske aktivnosti poput jedrenja i druge inkluzivne aktivnosti u zajednici te smo posjetili lokalnu radio stanicu na kojoj korisnici CERCINE imaju svoju emisiju. Tu su predstavnici zemlja partnera u talk showu predstavili svoje organizacije i zajednički Erasmus+ projekt, njegovu smisao i važnost. Održane su i radionice; muziko terapijska u izvedbi sudionika iz Grčke, te art terapijska u izvedbi sudionika iz Hrvatske. Također, posjećena je jedna inkluzivna škola i održan seminar sa okruglim stolom na kojem se raspravljalo što i kako radimo na ciljevima, sličnostima i razlikama među zemljama te čemu težimo, na koje prepreke nailazimo a koje potencijale imamo.
Prošireni tim je imao vrijednu, zanimljivu, kreativnu i konstruktivnu suradnju, te su rođene ideje za mogućnost inkorporacije novih stvari u rad.
Slijedeći susret predviđen je od 15.- 20. svibnja 2020. Domaćin će biti Centar za rehabilitaciju „Mali dom – Zagreb“, u Zagrebu, u Hrvatskoj.

Vrh