Priča o nosorogu

05.02.2024.
 Priča o nosorogu

Nakon premijere na manifestaciji „Drugačiji i jednaki - umjetnost i inkluzija“ u Muzeju umjetnosti 24. svibnja 2022. godine, predstavljamo vam naš film „Priča o Nosorogu“. Film je praćen titlovima na hrvatskom jeziku kako bi bio dostupan osobama s oštećenjima sluha, te na engleskom jeziku kako bi bio pristupačan širom svijeta.
 
Inkluzivni umjetnički projekt „Nosorog“ počeo je u kreativnoj radionici Malog doma - Zagreb oblikovanjem skulpture nosoroga s grupom mladih s višestrukim teškoćama uvedenih u ulogu umjetnika pod vodstvom likovne terapeutkinje i umjetnice Margarete Vidmar. A zatim je Nosorog, odgovarajući na poziv ili slijedeći inicijativu autora, boravio u različitim gradskim prostorima ulazeći u interakcije s ciljanim skupinama građana. Tako je skupljao iskustvo i razvijao se, što je bilo vidljivo u promjeni boje njegove „kože“. Na putu odrastanja film prati Nosorogove pustolovine. Osnovni ciljevi projekta su: psihosocijalna podrška i osnaživanje djece i mladih s teškoćama putem novih iskustava i uvida kao i doživljaja identiteta kreativnih bića, utjecati na stereotipizirane obrasce percepcije ovih osoba i promoviranje društvenog modela i pozitivne različitosti kao i razvoj mreže transdisciplinarnih suradnji između ustanova sektora socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i kulture.
 
Autorica projekta, skulpture i priče: Margareta Vidmar 
Animacija i montaža: Tomislav Fiket
Narator: Darija Lorenci 
Izvedba skulpture u poliesteru: Krešimir Katušić 
Sudjelovali: djeca i mladi, stručnjaci, studenti i volonteri Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom - Zagreb

Posebna zahvala Gradu Zagrebu!


 

Vrh